Hakim ve Savcılar Kanununda değişiklik öngören tasarı komisyonda kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2005 00:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakim ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı kabul edildi. Buna göre, yüksek mahkeme üyesi, hakim, savcı veya bu meslekten sayılanlar seçimlere katılmaları durumunda artık eski görevlerine dönemeyecekler. Hakim ve savcılar için yabancı ile evli olmamak şartı da kaldırılırken, hakim ve savcı açığının kapanması için stajlarının bir yılını tamamlamış adli ve idari yargı hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul edilmelerinin de önü açılıyor. Yeni ceza yasalarıyla hakim ve savcılara da nöbet uygulaması başlarken, tasarıyla nöbet tazminatı almaları da düzenlendi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakimler ve Savcılar Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı kabul edildi. Tasarıya göre, hakim ve savcı açığının kapanması amacıyla 5 yıllık geçiş döneminde, bakanlığın teklifi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararı ile stajlarının bir yılını tamamlayan adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları mesleğe kabul edilebilecekler.

Tasarıyla, avukatlık mesleğinden hakim adaylığına geçmek isteyenler için yaş sınırı 35 olarak belirlenirken, bu kişilerden en az 3 yıl avukatlık yapma şartı aranacak. İdari yargıya hukuk fakültesi mezunlarının dışında, programlarında hukuk veya hukuk bilgisine yer veren en az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olanlardan ihtiyaç kadar personel alınacak.

Tasarıyla, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra, birinci sınıf olmak için gerekli bekleme süresi de 3 yıla indirilerek, başarısı ile kendini kanıtlamış hakim ve savcıların en yüksek göstergeye 3 yıl daha erken ulaşmaları da sağlandı. Hakim ve savcı adaylarına mesleğe kabulden önce askerlik yapma koşulu da getirildi.

Bu yasa tasarısıyla, hakimlere sicil verilmesi uygulamasından vazgeçilerek, sadece Cumhuriyet savcılarına sicil verilmesi uygulaması da getirildi. Tasarıyla, meslekte kalmalarının uygun olmadığı düşünülen kişilerin, haklarında alınan kararın kesinleşmesi için geçecek süre içinde mesleğe devam etmeleri de engelleniyor.

Tasarıyla, vatandaşların hakim ve savcılara ilişkin ihbar ve şikayetlerine de sınırlama getirildi. Hakim ve savcılara yabancılarla evlenmeme şartı kaldırılırken, yüksek mahkeme üyesi, hakim, savcı veya bu meslekten sayılanlar, seçime katılmaları durumunda, artık eski görevlerine dönemeyecekler.

Yeni ceza yasalarına göre hakim ve savcılara nöbet uygulaması başlarken, bu yasa tasarısıyla da buna açıklık getirildi. Komisyonda, AK Parti ve CHP'li üyelerin önergesiyle, nöbet tutan hakim ve savcılar ile adli personele nöbet tazminatı verilmesi düzenlendi. Buna göre, hakim ve savcılara fiilen nöbet tuttukları her ay için, memur maaş katsayısının 7 bin 500 rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar nöbet tazminatı ödenecek. Adli yargıda nöbet tutacak personel için de bu miktarın üçte ikisi oranında nöbet tazminatı ödenecek. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hakim ve savcılar için nöbet tazminatı miktarın bir ayda ancak 315 milyon liraya ulaşabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber